Select Your Language

Sveiki atvykę!

+370 5 2754127
+370 5 2754128

Žarnyno disbakteriozė - kas padės nuo jos apsiginti?

2013-10-27 03:00

 

Jeigu jus pradėjo dažnai kamuoti peršalimo ligos, pablogėjo bendra savijauta, nuolat jaučiatės pavargę, o žarnyne, nepriklausomai nuo to, ką valgote, vis “šėlsta uraganas”, tikriausiai išsivystė disbakteriozė. Nesitikėkite, kad pavyks lengvai jos atsikratyti. Disbakteriozė visuomet yra antrinė liga, todėl tol, kol nepašalinsite jos priežasties, neatsikratysite ir simptomų.

Mikrofloros disbalansas

Žarnyno mikroflora - gausybė jame esančių naudingųjų mikroorganizmų - neutralizuoja į jį patenkančius toksinus
bei patogeninius mikrobus, reguliuoja dujų apykaitą ir saugo organizmą nuo įvairių ligų. Bet toji mikroorganizmų komanda sėkmingai darbuojasi tik sveikame virškinamajame trakte. Jeigu pradeda streikuoti skrandis, kasa ar kitas organas, išsivysto kokia nors infekcija, naudingosios mikrofloros gretos gerokai praretėja, o atsilaisvinusias vietas užima sąlyginai patogeniniai mikroorganizmai, kurie sukelia viduriavimą arba vidurių užkietėjimą, pūtimą bei skausmą, šleikštulį, rėmenį, o kartais net alergines reakcijas. Galima pabandyti šių nemalonių simptomų atsikratyti
gausiau vartojant rūgštaus pieno produktų, kurie gali normalizuoti žarnyno mikrofloros balansą, ir pasitelkti kitus kovos
su disbakterioze būdus. Bet jeigu jie nepadeda, būtina kreiptis į gydytoją.

Priklausomai nuo priežasties norint sėkmingai įveikti disbakteriozę, svarbu žinoti ją sukėlusią priežastį. Pavyzdžiui, jeigu ši liga išsivystė dėl netinkamos
mitybos, užtenka pradėti racionaliai maitintis, vartoti rūgštaus pieno produktus, grįžti prie įprastos mitybos (jeigu
dėl kokių nors priežasčių teko laikinai ją pakeisti), - ir nemalonūs simptomai išnyks. Jeigu disbakteriozę sukėlė stresas,
nusiraminus, atsipalaidavus jie gali išnykti savaime. Jei ši liga išsivystė dėl senyvo amžiaus susilpnėjus žarnyno motorikai ir fermentacijai, jos atsikratyti gali padėti tinkama dieta ir fiziniai pratimai. Bet pasitaiko, kad nei tinkama mityba, nei fiziniai pratimai, nei ramybė negelbsti. Tokiu atveju gali padėti tik gydytojas, kuris turi galimybę atlikti specialias analizes ir nustatyti, kas sutrikdė žarnyno mikrofloros balansą, bei rasti būdą jį normalizuoti. Jeigu nustatyti disbakteriozės priežastį iš karto nepavyksta, daromos pakartotinės analizės: biopsija (žarnyno gleivinės ištyrimas), kvėpavimo testas (iškvepiamo oro sudėties analizė) ir kt. Norint normalizuoti žarnyno mikroflorą, neužtenka paskirti
vaistų nuo disbakteriozės - būtina išgydyti ir ją sukėlusią ligą.

Nustačius, kad disbakteriozę sukelia alergija tam tikriems maisto produktams, gydoma ne tik alergiją ir disbakteriozę, bet ir rekomenduojama visiškai atsisakyti tų produktų - antraip gydymas būtų neefektyvus. Gydantis antibiotikais Daugelis žmonių yra girdėję, kad žarnyno
mikroflorai labai kenkia antibiotikai, todėl gydytojui juos skiriant prašo rekomenduoti priemonę nuo galimos disbakteriozės. Bet gydytojas kartais neskuba. Mat jeigu žarnynas sveikas, mityba racionali, o antibiotikai vartojami ne ilgiau kaip 10 dienų, dažnai organizmas pats susitvarko (nebent pradėjus gydymą antibiotikais pasireikštų disbakteriozės simptomai). Jei reikalingi specialūs preparatai, juos patariama vartoti nuo pat gydymo antibiotikais
pradžios ir net keletą dienų pasibaigus gydymo kursui. Ar reikia organizmui pagelbėti, priklauso ir nuo ligonio
amžiaus, antibiotikų rūšies bei kai kurių kitų veiksnių. Siekiant maksimaliai apsaugoti žarnyno mikroflorą, reikia antibiotikus vartoti būtent taip, kaip nurodė gydytojas: prieš valgį, valgant arba po valgio, užgeriant nurodytu vandens kiekiu ir t.t. Ne mažiau svarbu laikytis ir kitų jo rekomendacijų: tinkamai maitintis, vengti aštraus, riebaus, marinuoto maisto, rūkytų gaminių, alkoholio.

Probiotikai, prebiotikai, sinbiotikai. 

Priemonės nuo disbakteriozės skirstomos į keletą grupių: probiotikai, prebiotikai, sinbiotikai.

Probiotikai - tai gyvų naudingųjų mikroorganizmų (dažniausiai bifidobakterijų ir laktobacilų) rinkiniai, iš kurių gaminami vaistai. Kai kurių štamų dedama į jogurtus, kefyrus, bet gyvybingi jie išlieka tik kartu su maisto produktu “keliaudami” po žarnyną. Dėl šios priežasties juos rekomenduojama vartoti reguliariai. O štai bakterijos, esančios preparatuose, žarnyne išlieka gyvybingos mažiausiai savaitę.

Prebiotikai - tai medžiagos (pavyzdžiui, inulinas, laktulozė), kurių žmogaus organizmas visiškai nepasisavina. Jais minta žarnyno naudingieji mikroorganizmai. Šių medžiagų yra daugelyje maisto produktų, pavyzdžiui, kukurūzuose, įvairiose kruopose, sėlenose, svogūnuose, pupelėse, žirniuose, bananuose. Prebiotikų dedama į kefyrą, iš jų gaminami vaistai.

Sinbiotikai - tai pro- ir prebiotikų mišinys, kuris dar nėra pakankamai ištirtas. Kol kas nėra ir vieningos specialistų nuomonės apie jų naudingumą, kenksmingumą, vartojimo taisykles. Kiekvienam žmogui sinbiotikai rekomenduojami individualiai. O apie jų efektyvumą galima spręsti pagal savijautą.

Rekomenduojama vartoti rudens-žiemos periodu, kai imunitetas yra nusilpęs ir organizmui kyla didesnė peršalimo ir kitų infekcinių ligų grėsmė;
vasarą, kai yra padidėjusi virškinamojo trakto infekcijų rizika; atostogų metu, kelionėje, kai vyksta bakterinės ekosistemos pokyčiai; vartojant antibiotikus ir po gydymosi antibiotikais kurso.

Paskelbė Visos

Herba